Zo ontstaan scheuren in beton & muren | JAKI

Dit lossen wij op door de scheuren te injecteren. De betonconstructie krijgt daarmee de oorspronkelijke sterkte weer terug. Maar het is ook belangrijk om te achterhalen waarom de scheuren zijn onstaan.

Daarom voeren wij vooraf altijd een grondige inspectie uit. Het kan noodzakelijk zijn om eerst het onderliggende probleem aan te pakken. Anders blijven de scheuren terugkomen.

Hieronder volgt een overzicht van mogelijke oorzaken.

Scheuren in de muur door verzakking

Wanneer de grond onder een gebouw verzakt, verandert de belasting op de muur. De muur wordt niet meer gedragen door de ondergrond, waardoor scheuren ontstaan.

Verzakking treedt vaak op door een verandering in het grondwaterpeil. Lange periodes van droogtes zorgen ervoor dat het grondwaterpeil zakt.

Tegenwoordig hebben we steeds vaker te maken met lange periodes van droogte. Maar ook van felle regenbuien, die juist zorgen voor wateroverlast. De riolering kan het niet meer aan.

Daarom wordt regenwater steeds vaker teruggegeven aan de natuur, zoals bij nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen in een wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie).

Hierdoor wordt het grondwaterpeil beter op niveau gehouden.

Scheuren in de muur door werking

Werking treedt op bij nieuwe woningen en gebouwen. Dit komt door de hoeveelheid vocht in de muren. Tijdens de bouwperiode wordt een gebouw volledig overgeleverd aan het weer.

Regen, sneeuw en dauw zorgen ervoor dat de muren zich volzuigen met vocht. Daarnaast zijn alle gebruikte materialen nieuw, wat ervoor zorgt dat ze zich nog moeten ‘zetten’.

Wanneer het gebouw eenmaal gesloten is, trekt het vocht langzaam uit de muren. Al dan niet geholpen door de verwarming. Dit proces veroorzaakt de bekende krimpscheuren.

Scheuren in beton door betonrot

Wanneer de wapening van beton begint te roesten, spreken we van betonschade. In de volksmond ook wel betonrot genoemd. Betonschades kunnen ontstaat door het binnendringen van water of chloride en tast de wapening aan.

Roest zet uit, waardoor het beton als het ware naar buiten wordt gedrukt. Hierdoor ontstaan scheuren en op termijn brokkelt het beton af.

Wanneer wij het beton herstellen, halen we eerst al het loszittende beton weg. Vervolgens maken we de wapening vrij van roest, zodat de schade niet opnieuw optreedt.

Uiteindelijk repareren we het beton, zodat de constructie weer zijn oorspronkelijke sterkte terugkrijgt.

Door een verzwakte constructie of verhoogde belasting

Bij werkzaamheden aan een betonconstructie, wordt deze vaak verzwakt. Bijvoorbeeld wanneer er een gat in het plafond wordt gemaakt, voor het plaatsen van een liftschacht of trapgat.

De constructie is hier niet op ingericht en raakt verzwakt. Dit vertaalt zich in scheuren in het beton. Om de sparingen constructief veilig aan te brengen, gebruiken wij externe koolstofwapening. Hiermee versterken wij de constructie, en kunnen de sparingen veilig worden aangebracht.

Door weersinvloeden

Het weer heeft bij veel betonconstructies en gebouwen vrij spel. Regen, wind, warmte en (vries)kou hebben allemaal invloed op muren en beton.

Overige oorzaken

Hierboven staan de meest voorkomende oorzaken van scheuren. Maar er zijn nog meer oorzaken te bedenken:

De wortels van bomen zijn ongekend sterk. Ze duwen probleemloos alles opzij wat in de weg zit.

Wortels die tegen een gebouw aangroeien, oefenen een constante druk uit op de constructie. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de eerste scheuren ontstaan.

Ook ongelukken zoals brand of aanrijdingen zorgen voor scheuren. Bij brand wordt de constructie bijzonder heet, waardoor deze uitzet. Ook de wapening zet uit.

Last van scheuren in beton?

Snel offerte aanvragen


  Referenties

  Balkonrenovatie appartementencomplex Arnhem
  proj_1 Bekijk al onze referenties
  Kunststof gietvloer
  proj_1 Bekijk al onze referenties
  Cementgebonden gietvloer
  proj_1 Bekijk al onze referenties