[7 tips] Uw bestrating schoonmaken én houden - JAKI

7 tips voor het schoonmaken én houden van uw bestrating

Geplaatst op 23 december 2020

De bestrating in uw tuin, in het mooiste als het er net in ligt. De tegels komen dan rechtstreeks uit de verpakking, en zijn nog brandschoon. Maar wanneer ze een tijdje in de tuin liggen, worden ze vies. Er komt een grauw laagje overheen. Zonde. Zeker bij lichte tegels valt het verschil op.

In dit artikel vertellen we hoe u de bestrating schoonmaakt en zo lang mogelijk schoon houdt.

Waarom wordt mijn bestrating zo snel vies?

Bestrating wordt blootgesteld aan alle weerselementen. Zeker in de wintermaanden worden tegels extra snel vies. Er zijn verschillende oorzaken.

Minder zon in de tuin

‘s Winters staat de zon op zijn laagst. En dat betekent dat de zon minder in de tuin schijnt. Misschien zelfs helemaal niet. Tegels blijven langer nat waardoor ze sneller vies worden en waardoor groene aanslag sneller groeit.

Lees ook: Hoe voorkomt u groene aanslag op tuintegels?

Bladeren vallen af

In de herfst verliezen bomen massaal hun blad. Waarschijnlijk valt een deel daarvan in uw tuin. Op de tegels. Die bladeren laten vieze vlekken achter op de bestrating. Dat gaat extra hard als de bestrating ook nog nat is.

Onderhoud aan je tuin

Een tuin heeft onderhoud nodig. Soms is het tijd voor een nieuwe plant in een border of in een pot. U bent dan al snel in de weer met potgrond of aarde. Die grond komt vervolgens op de tegels terecht. Wanneer u daar doorheen loopt, verplaatst de grond door de hele tuin.

Vieze schoenen

Zeker in de koude maanden, heeft men vaker vieze schoenen. Er valt veel regen en door het gebrek aan zonlicht, blijft alles langer nat. Daardoor neemt u ongemerkt een hoop viezigheid mee onder de schoenen, waarmee u vervolgens over het terras of oprit loopt.

Zo maakt u de oprit of het terras schoon

Hoe ze vies worden is nu duidelijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat ze er weer uitzien alsof ze net uit de verpakking komen? Eigenlijk is dat heel simpel. U hebt maar twee dingen nodig:

  • Emmer
  • Schrobbezem (luiwagen)

Vul de emmer met warm water. Doop de schrobbezem in de emmer en schrob de tegels bestrating schoon. U kunt het water ook over het terras of oprit gieten en vervolgens gaan schrobben.

Spoel de tegels daarna af met schoon water en u bent klaar.

Vlekken in natuurstenen tegels

Daar zit u niet op te wachten. Van die lelijke vetvlekken in de natuurstenen tegels. Die ontstaan bijvoorbeeld tijdens het barbecueën. Die krijgt u er met een beetje warm water en een schrobber niet uit. Ze trekken namelijk in de poriën van de tegel.

U kunt van alles proberen met schoonmaakmiddelen, maar dat is ook niet zonder risico. En het is ook niet nodig. Laat gewoon de natuur zijn werk doen.

Door het weer trekken de vlekken langzaam uit de tegels. Het kan een paar maanden duren, maar dan ziet u niets meer van de vlekken.

Wilt u toch met schoonmaakmiddelen aan de slag? Informeer dan eerst bij de leverancier.

Roestvlekken verwijderen

Roestvlekken ontstaan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een barbecue, een betalen bloempot of zelfs van tuinstoelen. De tuinstoelen zelf roesten als het goed is niet. Maar vaak worden schroeven gebruikt, die wél roesten.

Vervolgens ziet u onder de stoelen van die lelijke bruine plekken ontstaan. Als u er op tijd bij bent, poetst u ze gemakkelijk weg. Ook hiervoor geldt: informeer bij de leverancier.

Pas op met schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten zure bestanddelen. Deze tasten de tegels aan, waardoor ze beschadigen. Het resultaat is dat de tegels nóg sneller vies worden. Dit geldt ook zeker voor gecoate tegels. Die worden gelukkig al veel minder snel vies, maar ook daar kunnen vlekken ontstaan.

Zure schoonmaakmiddelen tasten de coating aan, waardoor de tegels niet alleen lelijk worden, maar ook sneller vies worden.

Wilt u schoonmaakmiddelen gebruiken? Informeer dan altijd bij de leverancier van de tegels.  

Zo houdt u bestrating langer schoon

Wanneer u de bestrating helemaal schoon hebt, wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gelukkig kunt u meerdere dingen doen om dit plezier te verlengen.

Gebruik een watertrekker

Wanneer u de bestrating hebt geschrobd, ligt er nog een hoop water op de tegels. De tegels blijven daardoor langer nat. Gebruik een watertrekker om het overtollige water weg te halen. Daardoor drogen de tegels stukken sneller, en hecht viezigheid zich minder snel aan de bestrating.

Dit werkt ook bijzonder goed bij gecoate geimpregneerde tegels. Daar blijft het water nog beter op liggen. U kunt de trekker ook gebruiken na een regenbui.

Lees ook: Ook zo klaar met schrobben? Laat uw terras impregneren

Veeg bladeren weg

Zoals we al benoemden, laten bladeren vieze vlekken achter. Haal de bladeren in de tuin daarom regelmatig weg. Hoe sneller dat gebeurt, hoe schoner de bestrating blijft.

Laat uw bestrating reinigen voor een jarenlang resultaat

Bent u het zat om de bestrating om de haverklap weer schoon te moeten maken? Laat ons de bestrating professioneel reinigen. Binnen een dag is uw parkeerplaats of oprit weer als nieuw.

Na het reinigen, doden we de algen en schimmels. Uiteraard op een milieuvriendelijke manier. Tot slot impregneren we de bestrating, zodat vuil zich niet meer aan de tegels hecht. Uw bestrating blijft jarenlang onderhoudsarm.

Meer over het laten reinigen van bestrating

Snel offerte aanvragen