7 tips voor het schoonmaken én houden van jouw bestrating

De bestrating is het mooiste als het er net in ligt. De tegels komen dan rechtstreeks uit de verpakking, en zijn nog brandschoon. Maar wanneer ze een tijdje op de oprit of parkeerplaats liggen, worden ze vies. Er komt een grauw laagje overheen. Zonde. Zeker bij lichte tegels valt het verschil op.

In dit artikel vertellen we hoe je de bestrating schoonmaakt en zo lang mogelijk schoon houdt.

Waarom wordt mijn bestrating zo snel vies?

Bestrating wordt blootgesteld aan alle weerselementen. Zeker in de wintermaanden worden tegels extra snel vies. Er zijn verschillende oorzaken.

Minder zon 

‘s Winters staat de zon op zijn laagst. En dat betekent dat de zon minder op de oprit of parkeerplaats schijnt. Misschien zelfs helemaal niet. Tegels blijven langer nat waardoor ze sneller vies worden en waardoor groene aanslag sneller groeit.

Lees ook: Hoe voorkom je groene aanslag op tegels?

Bladeren vallen af

In de herfst verliezen bomen massaal hun blad. Waarschijnlijk valt een deel daarvan op de tegels. Die bladeren laten vieze vlekken achter op de bestrating. Dat gaat extra hard als de bestrating ook nog nat is.

 

Vieze schoenen

Zeker in de koude maanden, heeft men vaker vieze schoenen. Er valt veel regen en door het gebrek aan zonlicht, blijft alles langer nat. Daardoor neem je ongemerkt een hoop viezigheid mee onder de schoenen, waarmee je vervolgens over de oprit of parkeerplaats loopt.

Zo maak je de oprit of parkeerplaats schoon

Hoe ze vies worden is nu duidelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat ze er weer uitzien alsof ze net uit de verpakking komen? Eigenlijk is dat heel simpel. Je hebt maar twee dingen nodig:

  • Emmer
  • Schrobbezem (luiwagen)

Vul de emmer met warm water. Doop de schrobbezem in de emmer en schrob de tegels bestrating schoon. Je kunt het water ook over het terras of oprit gieten en vervolgens gaan schrobben.

Spoel de tegels daarna af met schoon water en je bent klaar.

Vlekken in natuurstenen tegels

Daar zit u niet op te wachten. Van die lelijke vetvlekken in de natuurstenen tegels. Die ontstaan bijvoorbeeld tijdens het barbecueën. Die krijg je er met een beetje warm water en een schrobber niet uit. Ze trekken namelijk in de poriën van de tegel.

Je kunt van alles proberen met schoonmaakmiddelen, maar dat is ook niet zonder risico. En het is ook niet nodig. Laat gewoon de natuur zijn werk doen.

Door het weer trekken de vlekken langzaam uit de tegels. Het kan een paar maanden duren, maar dan zie je niets meer van de vlekken.

Wil je toch met schoonmaakmiddelen aan de slag? Informeer dan eerst bij de leverancier.

Roestvlekken verwijderen

Roestvlekken ontstaan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een barbecue, een betalen bloempot of zelfs van tuinstoelen. De tuinstoelen zelf roesten als het goed is niet. Maar vaak worden schroeven gebruikt, die wél roesten.

Vervolgens zie je onder de stoelen van die lelijke bruine plekken ontstaan. Als je er op tijd bij bent, poets je ze gemakkelijk weg. Ook hiervoor geldt: informeer bij de leverancier.

Pas op met schoonmaakmiddelen

Veel schoonmaakmiddelen bevatten zure bestanddelen. Deze tasten de tegels aan, waardoor ze beschadigen. Het resultaat is dat de tegels nóg sneller vies worden. Dit geldt ook zeker voor gecoate tegels. Die worden gelukkig al veel minder snel vies, maar ook daar kunnen vlekken ontstaan.

Zure schoonmaakmiddelen tasten de coating aan, waardoor de tegels niet alleen lelijk worden, maar ook sneller vies worden.

Wil je schoonmaakmiddelen gebruiken? Informeer dan altijd bij de leverancier van de tegels.  

Zo houd je bestrating langer schoon

Wanneer je de bestrating helemaal schoon hebt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Gelukkig kun je meerdere dingen doen om dit plezier te verlengen.

Gebruik een watertrekker

Wanneer je de bestrating hebt geschrobd, ligt er nog een hoop water op de tegels. De tegels blijven daardoor langer nat. Gebruik een watertrekker om het overtollige water weg te halen. Daardoor drogen de tegels stukken sneller, en hecht viezigheid zich minder snel aan de bestrating.

Dit werkt ook bijzonder goed bij gecoate geïmpregneerde tegels. Daar blijft het water nog beter op liggen. Je kunt de trekker ook gebruiken na een regenbui.

Veeg bladeren weg

Zoals we al benoemden, laten bladeren vieze vlekken achter. Haal de bladeren in de tuin daarom regelmatig weg. Hoe sneller dat gebeurt, hoe schoner de bestrating blijft.

Laat je bestrating reinigen voor een jarenlang resultaat

Ben je het zat om de bestrating om de haverklap weer schoon te moeten maken? Laat ons de bestrating professioneel reinigen. Binnen een dag is jouw parkeerplaats of oprit weer als nieuw.

Na het reinigen, doden we de algen en schimmels. Uiteraard op een milieuvriendelijke manier. Tot slot impregneren we de bestrating, zodat vuil zich niet meer aan de tegels hecht. Je bestrating blijft jarenlang onderhoudsarm.