Hoe voorkom je groene aanslag op tegels?

Groene aanslag. Dat heb je liever niet op jouw mooie tegels. Maar toch komt het elke keer weer terug. Vooral in de wintermaanden spreidt het zich uit als een olievlek.

Helemaal voorkomen is haast onmogelijk maar je kunt wel een hoop doen om de hoeveelheid groene aanslag terug te dringen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Een tuin op het noorden?

Groene aanslag doet het vooral goed wanneer de zon niet schijnt. Zonneschijn voorkomt dat de organismen die voor de groene aanslag zorgen, kunnen groeien. Daarnaast blijven tegels in de schaduw, langer vochtig. Ook dat bevordert die vervelende aanslag.

De zon staat in de winter een stuk lager, waardoor het beetje zon wat in de tuin scheen, ook verdwijnt.

Nou is de ligging van de tuin niet iets wat je zomaar even aanpast. Dat zou een tip zijn waar je niet veel aan hebt. Wat je wél kunt doen, is kiezen voor geïmpregneerde tegels.

Kies voor geïmpregneerde tegels

Met geïmpregneerde tegels ben je al een heel eind in de strijd tegen groene aanslag. Door de impregneer hechten vuil of organismen zich bijna niet aan de tegels. Water trekt ook niet in het beton, maar blijft erop liggen.

Dit is de meest effectieve oplossing, maar zeker niet de makkelijkste. Die geïmpregneerde tegels moeten ook met net jouw smaak zijn natuurlijk. Ga je binnenkort de tuin opnieuw aanleggen? Overweeg dan zeker de geïmpregneerde tegels. Zeker wanneer je weinig zon in de tuin hebt.

Lees ook: Ook zo klaar met schrobben? Laat jouw terras impregneren

Kies voor grote tegels

Niet alleen het type, maar ook het formaat tegels is bepalend voor de hoeveelheid groene aanslag. Hoe kleiner de tegels, hoe meer voegen, hoe beter de groene aanslag zich ‘vast kan zetten’ op de tegels.

De ideale combinatie? Grote tegels die ook nog eens geïmpregneerd zijn.

Laat de hogedrukreiniger maar in de schuur staan

Is een hogedrukreiniger een efficiënte manier om groene aanslag te verwijderen? Ja, zonder twijfel. Maar het is geen goede manier om de aanslag te voorkomen.

Door de harde waterstraal worden de tegels ruwer. En hoe ruwer de tegels zijn, hoe makkelijker groene aanslag (en ander vuil) zich hecht. De groene aanslag wordt daardoor steeds hardnekkiger.

Veeg je bestrating regelmatig schoon

Onkruid, mos en groene aanslag komen niet alleen vanuit de grond. Nee, het komt ook uit de lucht vallen. Letterlijk. Zaadjes vallen in de voegen, en groeien uit tot onkruid. Hoe meer onkruid en mos, hoe meer groene aanslag.

Door de bestrating regelmatig te vegen, voorkom je dat die zaadjes en de groene aanslag zich kunnen hechten.

Zorg voor een goede afwatering

Zoals je hierboven al hebt gelezen, komt groene aanslag vooral voor op vochtige plekken. Daarom is een goede afwatering zo belangrijk. 

De bestrating wordt zo gelegd, dat het regenwater wordt opgevangen door het gazon en de borders. Zo wordt wateroverlast tijdens hevige regenbuien voorkomen.

Het kan gebeuren dat water op bepaalde plekken blijft staan. Zelfs in een border. Dat zie je bijvoorbeeld bij kleigrond. Die grond is zo hard, dat het bijna geen water opneemt.

Een drainagebuis kan de oplossing zijn. Deze kunststof buis is voorzien van kleine gaatjes. Het omhulsel van polypropyleen of kokos, heeft een zevende werking en voorkomt dat de buis verstopt raakt.

Boor een gat in de grond, totdat je voorbij de kleilaag bent. Stop de drainagebuis in het gat (verticaal dus). De buis vul je vervolgens met grind of zand. Het regenwater loopt nu via de buis naar de zachte bodem onder de kleigrond.

Of gebruik een vloerwisser

Is het niet mogelijk om voor een goede afwatering te zorgen? Haal dan een vloerwisser in huis. Na een regenbui trek je het water zo naar een plek waar het weg kan zakken in de bodem. Een vloertrekker helpt ook om geïmpregneerde tegels langer schoon te houden.

Lees ook: 7 tips voor het schoonmaken én houden van jouw bestrating

Toch groene aanslag? Zo verwijder je het (niet)

Helemaal voorkomen lukt waarschijnlijk niet. Maar met bovenstaande tips beperk je de hoeveelheid groene aanslag aanzienlijk. De aanslag die toch is ontstaan, haal je op de volgende manier weg.

Warm water en een schrobbezem

Dat is het. Meer heb je niet nodig. Giet het warme water over de tegels, en schrob de groene aanslag weg met een schrobbezem (ook wel luiwagen genoemd). Vergeet niet om de bestrating vervolgens schoon te spuiten met de tuinslang en trek ‘m droog met een vloerwisser.

Jarenlang onderhoudsarme bestrating?

Wil je niet elk jaar opnieuw een grote schoonmaak houden? Het kan ook anders. JAKI is gespecialiseerd in het professioneel reinigen van bestrating.

De bestrating wordt gereinigd met 100 °c heet water stoom, schimmels en algen worden milieuvriendelijk gedood en de tegels worden opnieuw geïmpregneerd. Binnen een dag is jouw parkeerplaats of terras weer als nieuw en jarenlang onderhoudsarm.

Meer over het laten reinigen van bestrating