4 gietvloeren met specifieke eigenschappen

In veel gevallen volstaat een standaard gietvloer niet. De belasting is dusdanig, dat een normale gietvloer binnen de kortste keren weer aan vervanging toe is. Bij JAKI hebben we ervaring met uiteenlopende gietvloeren. In dit artikel delen we vier gietvloeren met een specifieke eigenschap.

1. Sneldrogende gietvloer

Gietvloeren zijn over het algemeen vrij snel weer droog. Na een dag of drie (afhankelijk van de dikte) is deze weer belastbaar. Maar veel bedrijven hebben geen drie dagen de tijd om te wachten. Zo hebben we recent het centraal busstation in Arnhem opnieuw mogen coaten, en voorzien van een antisliplaag.

Omdat het openbaar vervoer niet mag lijden onder de werkzaamheden, moest de opdracht ‘s nachts tussen 1 en 5 uur uitgevoerd worden. Om half zes zou de eerste reiziger alweer arriveren en moest de vloer droog zijn. Door het gebruik van een sneldrogende epoxy was dit geen probleem.

Een ander voorbeeld waar tijdsdruk van invloed is, zijn galerijen. De bewoners moeten hun huis in en uit kunnen. De werkzaamheden beginnen zodra iedereen ‘s morgens de deur uit is. En voordat de bewoners weer terugkomen van hun werk, is de gietvloer droog. Dit zorgt voor een minimale overlast.

Deze werkwijze passen we ook toe bij postsorteercentra en fabrieken die maar korte tijd stil kunnen staan. De uitvoering vindt dan ook meestal ‘s nachts of in het weekend plaats.

2. Antistatische gietvloer

Bij sommige bedrijven is een antistatische gietvloer onmisbaar. Een voorbeeld hiervan zijn spuitcabines. Door statische ontlading kan de spuitnevel vlam vatten, met een explosie tot gevolg. Er zijn meerdere incidenten te vinden waarbij medewerkers ernstige brandwonden opliepen.

De oplossing is een antistatische vloer. Voordat de vloer wordt aangebracht, brengen we koperdraad aan. Het koperdraad wordt aangesloten op een aardpunt, zodat de lading altijd weggevoerd wordt. Daarna gieten we de vloer uit over het koperdraad. Deze zie je dus niet meer terug. De mortel wordt voorzien van koolstof. Dat zorgt voor een bijzonder goede geleiding.

Deze techniek passen we ook toe bij bedrijven die zich bezighouden met moffelen. Moffelen is een techniek waarbij gelakte materialen onder hoge temperatuur worden uitgehard. Ook hier speelt statische lading een belangrijke rol.

3. High resistant gietvloer

Met een high resistant gietvloer, maak je de vloer bestand tegen bijtende stoffen. Denk aan zout, zuur, middelen met een lage pH-waarde en suiker. Suiker lijkt misschien onschuldig, maar het tegendeel is waar. Zo hebben wij de vloer van een voedingsmiddelenbedrijf recent gerenoveerd. Het beton was compleet weggevreten. Precies op de plek waar de suikers werden uitgeladen.

Door het aanbrengen van een high resistant gietvloer, brengen de suikers geen schade meer aan. Deze techniek passen wij ook toe bij bedrijven zoals melkstallen, bakkerijen en in de petrochemische industrie.

4. Flexibele gietvloer

De flexibele gietvloer is perfect voor ondervloeren die werken. Een harde vloer zou geen oplossing zijn, want dan ontstaan er constant nieuwe scheuren. Dat kost niet alleen veel geld, maar maakt de vloer ook niet waterdicht en onhygiënisch. Tevens kunnen medewerkers struikelen over de loszittende delen.

Er zijn twee oplossingen voor dit probleem. De eerste is het aanbrengen van een flexibele coating, over de bestaande vloer heen. De andere oplossing is om een volledige flexibele gietvloer aan te brengen. Dit doen we in situaties waarbij de temperatuur flink wisselt. Bijvoorbeeld in een magazijn waar ook een diepvries aanwezig is.

Door de grote overgang van de diepvries naar de rest van het magazijn, ontstaan scheuren in de vloer. Voor dergelijke vloeren maken we gebruik van PU vloeren (polyurethaan). Deze zijn flexibeler dan epoxy vloeren. Dit is ook een veelgebruikte techniek bij balkons, galerijen en verdiepingsvloeren.

Welke gietvloer is voor uw bedrijf geschikt?

Neem gerust contact op met onze specialisten. We plannen graag een vrijblijvende inspectie op locatie in. Aan de hand daarvan ontvang je een offerte. Zo weet je zeker dat de vloer straks voldoet aan al jouw wensen en eisen.