De supervlakke gietvloer voor geautomatiseerde magazijnen en fabrieken

Een gietvloer is over het algemeen al vrij vlak. Maar dat is niet voor elke situatie genoeg. Bij sommige bedrijven telt elke millimeter. Niet omdat de opdrachtgever zelf zo kritisch is, maar omdat anders de geautomatiseerde robots de weg kwijtraken.

Een mooi voorbeeld hiervan, zijn de zogenaamde auto storage systemen. Die zien we vaak bij grote webshops zoals Bol.com. In een dergelijk magazijn, wordt het werk gedaan door kleine, zelfrijdende wagentjes. Ze hebben wel wat weg van robotgrasmaaiers. Deze robots rijden langs computergestuurde routes. De kleinste oneffen in de vloer, hebben grote gevolgen.

De robot wijkt daardoor af van de route, of komt in aanraking met andere robots of een stelling. Dit zorgt niet alleen voor schade, maar ook voor een vertraging in het bestelproces. Met een supervlakke vloer verloopt alles soepel.

Het aanbrengen van een supervlakke gietvloer

Vroeger hadden ze niet de techniek om een vloer perfect vlak aan te brengen. Sinds een jaar of 8 zijn er verschillende vlakheidsklassen. Daaraan kan worden afgemeten of een vloer vlak genoeg is voor het uiteindelijke doel. De meeste bestaande vloeren vallen in een lage vlakheidsklasse. Om een gietvloer vlak genoeg te krijgen, gaan we als volgt te werk.

We delen de vloer eerst op in secties van een vierkante meter. Per vierkante meter bepalen we het hoogste punt. Zo krijgen we alle oneffenheden in beeld. Vervolgens gieten we de vloer uit over de ondervloer. We weten dan precies tot welke hoogte we de vloer moeten aanbrengen.

Na een dag is de vloer uitgehard. Maar dan is het werk nog niet gedaan. De vloer is dan nog steeds niet vlak genoeg. Dat lossen we op door te hoge delen weg te slijpen, en te lage delen bij te gieten. Dit doen we totdat de vloer perfect vlak is.

Dit wordt altijd gedaan voordat het auto storage systeem opgebouwd wordt. Na een week is de vloer klaar en kan het systeem geïnstalleerd worden.

Bekijk in onderstaande video hoe de gietvloer voor het autostore systeem wordt aangebracht.

Matte afwerking bij geautomatiseerde fabrieken

Auto storage magazijnen zijn niet de enige plek waar een vlakke vloer noodzakelijk is. Er zijn ook geautomatiseerde fabrieken, waar robots een groot deel van de werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld het ophalen van materialen, die vervolgens verwerkt worden.

Bij deze vloeren komt nog een andere eis kijken. De vloer moet namelijk mat afgewerkt worden. De reden hiervoor ligt bij de ‘ogen’ van de robot. Met die ogen ‘ziet’ de robot waar hij heen moet, en is hij in staat om obstakels te omzeilen. Een glimmende vloer zorgt voor een schittering, waardoor de robot als het ware verblind wordt. Daardoor kan de robot niet meer zelfstandig zijn werk doen. De oplossing is relatief simpel. We voorzien de vloer dan van een matte afwerking. Meestal door middel van rolcoating.

Een supervlakke vloer dé oplossing voor jouw bedrijf?

We komen er graag samen met jou achter. Plan een vrijblijvende inspectie in. Onze specialisten komen dan de bestaande vloer op locatie bekijken. Zo weten we precies welke oplossing het beste past bij jouw wensen en eisen.